BDO munkaügyi portál

Közzétette az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya a jogviszonyok rendezettségével kapcsolatos akcióellenőrzés főbb megállapításait

2016. szeptember 22. 18:26
Szerző(k): Máriás Attila

A mai napon az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya közzétette az 2016. június 20. és július 8. közötti akcióellenőrzésének összefoglaló megállapításait. A 20 oldalas jelentés kiemeli, hogy az akcióellenőrzés elsősorban a feketefoglalkoztatás feltárására irányult, mellyel összefüggésben 112 db munkaügyi bírság kerül(t) kiszabásra. Ez valamivel több, mint a tavalyi hasonló akcióellenőrzésen kiszabott bírságok száma. Az ellenőrzések fókuszában leginkább az építőipar, vagyonvédelem, kereskedelem, mezőgazdaság és a feldolgozóipar volt.

Az építőipar idén is mindent vitt, amin különösebben nem kell csodálkozni, hiszen a kormány családi otthonteremtéssel kapcsolatos intézkedései okán érezhetően megszaporodtak az építkezések, annyira, hogy az összes feketefoglalkoztatással érintett munkavállaló fele az építőiparban volt foglalkoztatva.

A munkaszerződés és/vagy bejelentés nélküli foglalkoztatás mellett a munkaidő nyilvántartás hiánya/hiányossága volt a másik leggyakoribb szabálytalanság.

A teljes jelentés ide kattintva olvasható: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=534