BDO munkaügyi portál

Nyitva vagy zárva – boltzár a V4-eknél

2016. november 15. 11:30
Szerző(k): Mészáros Etelka
eu-flag

Az elmúlt évben talán az egyik legtöbb vitát kiváltó esemény volt, hogy hétvégén zárva vagy nyitva legyenek a boltok. Szakszervezetek és kormánypártok ütköztek ez ügyben és a vásárlókat is megosztotta a kérdés. A kereskedelmi dolgozók egyik szeme sírt a másik nevetett, mivel sajnálták a szabadidejüket, de a vasárnapi bérpótlékról sem akartak lemondani.

Magyarország – döntésre várva

A kormány – a saját érdekeit is szem előtt tartva – 2016 áprilisában végül a módosítását kezdeményezte a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvénynek (Kszvmtv.) és kormányrendeletben határozta meg a boltok vasárnapi nyitva tartását. A kiskereskedelemre vonatkozó 2016. évi XXIII. módosító törvény a jogszabályi rendelkezéseknek helyt adva ismét lehetőséget biztosított az üzleteknek, hogy vasárnap is nyitva tartsanak, azonban tekintetbe kell venniük a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeit.

Az ügy nincs lezárva

Többféle előterjesztés van a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, amit az őszi ülésszakon akarnak napirendre tűzni. A boltzár eltörlésekor, a munka törvénykönyvének módosítása után a korábbi – bizonyos esetekben 100 százalékos vasárnapi pótlékot – eltörölték, amit úgy értelmeztek sokan, hogy az nem kedvez a kereskedelemben dolgozóknak. Ugyanakkor az igazság ezzel kapcsolatosan az, hogy csak abban az esetben járt 50% helyett 100% bérpótlék, ha a munkáltató a Kszvmtv. 4.§ (1) bekezdés a) és c) pontja alapján adventi vasárnapokon, vagy az év egy tetszőlegesen megjelölt vasárnapján kinyitott és ezen a napon a munkavállalót munkavégzésre beosztotta. Vagyis a vasárnapi pótlék 50% volt, azzal hogy az advent vasárnapokon történő munkavégzés és a munkáltató által választott egy vasárnap esetén 50%-kal ki kellett egészíteni ezt.

Persze a vasárnapi bérpótlék mértékének változtatása továbbra is napirenden van. Olyan elképzelés is született, hogy sávosan állapítsák meg a bérpótlékot, miszerint a fix emelés helyett vasárnap délig 100%-os legyen, utána pedig 2 óránként emelkedjen a pótlék mértéke. Ez azonban a kiskereskedők jelentős részénél a bezáráshoz vezetne. Olyan hangokat is hallani, hogy 100-150 vagy 200%-os legyen a bérpótlék, ez kedvezne a dolgozóknak, viszont a kereskedők nehezen tudnák kigazdálkodni.

Csehországban is folytatódik a vita

Csehországban az ünnepi, vasárnapi boltzár kérdése 2005 óta van napirenden azzal az indokkal, hogy a családok a legfőbb ünnepeken együtt lehessenek, azonban az ünnepi nyitva tartás jelenleg nincs szabályozva. A szombaton és vasárnap dolgozó kereskedelmi alkalmazottak bérét 25 százalékkal egészítik ki. A képviselőház a napokban szavazta meg, hogy a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek, akik eddig a legfőbb állami és egyházi ünnepeken nyitva voltak, zárva kell lenniük. Ezzel azonban a lakosság mintegy 65%-a nem ért egyet, mivel a háztartások 96%-a ünnepnapokon is vásárol.

Szlovákia kompromisszumot kötne a kereskedőkkel

Szlovákiában egységesen szombaton és vasárnap 50%-os bérpótlék jár a dolgozóknak. A szakszervezetek ugyan évek óta küzdenek a hétvégi boltbezárás bevezetése mellett, azonban a parlamentben mindig elakad a kérdés. A szakszervezeti képviselők most először a kereskedőkkel szeretnének dűlőre jutni, utána fordulnának a kormánypártokhoz. Jelenleg 3,5 munkaszüneti napon vannak zárva a boltok – újévkor, húsvétvasárnap és karácsony első napján, valamint december 24-én 12 órától. A döntés előtt mindenképpen a fogyasztók véleményét akarják kikérni.

Lengyelország – fokozatos bevezetés mellett dönt

Lengyelországban először csak a hónap első vasárnapján szeretnék zárva tartani az üzleteket és két éven keresztül vizsgálni ennek hatását. A boltzárra vonatkozó javaslatot 350 ezren már aláírták, meghaladva ezzel a parlamenti előterjesztéshez szükséges 100 ezer aláírást, de a gyűjtés folytatódik. Magyarországhoz hasonlóan a boltzár nem vonatkozna a benzinkutakra, virágboltokra, a kisebb pékségekre és a kis élelmiszerboltokra, ahol a tulajdonos végzi a kiszolgálást. A kereskedelemben dolgozók a vasárnap helyett hét közben kapnak egy szabadnapot, azonban, ha nem tartozik a munkarendjükbe a hétvégi munkavégzés, 100% bérpótlékot kaphatnak.

 

Megnevezés

bérpótlék %

nyitvatartás

Magyarország

50

szombat, vasárnap

Csehország

25

szombat, vasárnap

Szlovákia

50

szombat, vasárnap

Lengyelország

100 (munkarendtől függően)

szombat, vasárnap