BDO munkaügyi portál

A nyugdíj igényléshez a jövőben nem szükséges a biztosítási jogviszony megszüntetése

2018. augusztus 14. 12:02
Szerző(k): Muhoray Beáta
339861-svetik

A Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2018. évi XL. törvény 22. §-a jelentős változást hozott a munkavállalók nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatásával kapcsolatban, ugyanis 2018. július 26. napjától módosításra került az öregségi teljes nyugdíjra való jogosultság egyik feltétele.

A módosítás értelmében a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. §-a, már nem tartalmazza azt a jogosultsági feltételt, hogy az igénylő nem állhat biztosítással járó jogviszonyban az igénylés időpontjában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállaló munkaviszonya fennmaradhat, nem szükséges annak megszüntetése annak érdekében, hogy az öregségi nyugdíj részére megállapításra kerülhessen, amennyiben a felek a nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatás mellett döntenek.

A korábbi jelentős adminisztrációval járó gyakorlat – mely a munkaviszony megszüntetését, majd új munkaviszony létesítését jelentette – ezzel kivezetésre kerül, így egyszerűbbé válik a nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatás.