BDO munkaügyi portál

Van munka, vagy nincs munka – munkanélküliek a V4 országokban

2016. október 14. 18:43
Szerző(k): Mészáros Etelka
european-flag

Napjainkban érdekes ellentmondásnak lehetünk a tanúi. A foglalkoztatási adatok javulnak, ami nagy részben a versenyszférának köszönhető (430-440 ezer fő), azonban nehéz a megfelelő szakképzettséggel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező munkavállalókat megtalálni. Ez okozza, hogy az adatok ugyan javulnak, de a statisztika szerint több szakmában munkaerőhiány van, azonban az alacsonyan képzettek között sokan vannak munka nélkül. Igaz ez a V4 országokra is?

Magyarország – azért a közmunka besegít

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2016. június-augusztus hónapban 4,9%-os volt a munkanélküli ráta. A foglalkoztatás szempontjából a nyári hónapok hálásak, mivel sok az idénymunkás, a nyári időszakban (strandokon, Balatonnál, mezőgazdaságban) munkát vállaló. A szép statisztikai eredmény azonban annak is köszönhető, hogy a közmunkásokat is beleszámítják a statisztikai adatokba.

A KSH Munkaerő felmérési grafikonján bordóval jelölt szakaszok a közfoglalkoztatottak számát mutatják az elmúlt 7 évre vonatkoztatva. Ebből jól látszik, hogy nélkülük a munkanélküliségi ráta pár százalékkal magasabb lenne.

A tartósan munkanélküliek, 49,3% -a legalább egy éve keres állást, az átlagos munkanélküliség időtartama 18,6 hónap. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2016 augusztus végén a nyilvántartott álláskeresők létszáma 16,4%-al 283 ezer főre csökkent az egy évvel korábban mért adatokhoz képest, ugyanakkor 100-150 ezer betöltetlen állás van.

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun1608.html

Szlovákia sem marad le

Az Eurostat 2016 augusztusában 9,8% -os munkanélküliségi rátát jelentett. 2016. április végéhez képest 0,19 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma. Éves viszonylatban a javulás 2,03 százalék. A Szlovák Munkaügyi Hivatal május végén összesen 256742 álláskeresőt tartott nyílván és ez áprilishoz képest 5172 fős csökkenést jelent, vagyis 11,3%-ot, ami éves szinten 1,93%-os csökkenés. 2015-höz hasonlítva 52781 személlyel csökkent a munkakeresők száma. A V4-ek közül Szlovákia gazdasága fejlődik a legjobban, meglepő, hogy mégis náluk a legmagasabb a munkanélküliségi ráta. Ezt az okozza, hogy a magyarok által lakott régiókban (Rimaszombati, Nagyrőcei és Rozsnyói járások) nagy a lemaradás. Pozsonyban és Kassán kedvezőek az adatok, azonban az említett három régió rontja a statisztikát.

Csehország is beerősített

A munkanélküliség a második negyedévben éves szinten megközelítőleg 1 százalékkal csökkent. 2015-ben a bejegyzett munkanélküliek száma 4,7% volt és ez egy év alatt 2016. augusztusra 3,9%-ra csökkent. A pozitív adatokba itt is besegített a nyári szezonális munkavégzés. A munkanélküliség Észak-Csehországban és Észak-Morvaországban a legnagyobb.

Lengyelországban is csökken a munkanélküliek száma

Az Eurostat kimutatása szerint a munkanélküliek aránya 2015 szeptemberében 7,3% volt, és ez a szám 2016 augusztusára 5,9%-ra csökkent. Ugyanebben a hónapban a regisztrált munkanélküliek száma 1,460 millió volt. Lengyelországra is jellemző, hogy sok cég keres megfelelő szakembert, a munkaközvetítőkhöz 124 ezer állásajánlatot nyújtottak be az év közepén.

A táblázatban augusztusi – szeptemberi adatokat hasonlítunk össze, vagyis nyári adatokat, ahol a százalékok a nyári idénymunkát is tartalmazzák.

Időszak

Csehország

Magyarország

Lengyelország

Szlovákia

2015 szeptember

4,7%

6,5%

7,3%

11,3%

2016 augusztus

3,9%

4,9%

5,9%

9,8%

Forrás: Eurostat

 

Húzó ágazatok

Sokan mondják, hogy Magyarországon a gazdaság húzó ágazata az autóipar, de a mezőgazdasági is felzárkózik. 2016-ban 87500-an dolgoznak a nagy autóipari cégeknél és beszállítóknál. Lengyelországban az energiaipar és mezőgazdaság foglalkoztatja a legtöbb embert, mivel jelenleg is a szén biztosítja az energiaipar 90%-át. Szlovákiában 100 ezer foglalkoztatottnak az egyharmada a mezőgazdaságban dolgozik, de fejlesztik az élelmiszeripart, ezen belül a cukorrépa termelést, a gépipart és jelenős az autóipar. A betöltetlen álláshelyek száma 100 ezer és aktívan 2.460 ezer ember dolgozik. Külföldön, Magyarországhoz hasonlóan körülbelül 350 ezren vállalnak munkát. Csehország munkaerő gondján kismértékben segít, hogy sok külföldi dolgozik náluk. 2008-ban még csak 285 ezer külföldi vállalt munkát Csehországban, ezzel szemben 2015 végére a számuk elérte a 323 ezret. Csehország húzó ágazata a mai napig a mezőgazdaság, ezen belül is az állattenyésztés. Ritkábban hallani, de északi szomszédunknál is jelentős az autóipari ágazat.

Pozitív elmozdulás

A fenti statisztikai adatok mind a négy országban a munkanélküliség csökkenését mutatják, ami azt jelzi, hogy a V4 országok gazdasága fejlődésnek indult. Amennyiben azt nézzük, hogy az EU 27 tagállamának (Angliát már nem számolva) az átlaga 2016. augusztusban 8,5% volt, három V4 ország munkanélküliségi rátája ennél kedvezőbb. Ezzel azonban nem lehet kijelenteni, hogy nincs még mit tenni a munkaerő piac legfontosabb mutatójának javítására.