BDO munkaügyi portál

Munkáltatói adó megállapítás esetén a munkavállaló adójának megállapítása és az erről szóló igazolás magánszemélynek történő kiállítási határideje 

Munkahelyi viselet (dress code) és az Emberi Jogok Európai Egyezménye az osztrák Legfelsőbb Bíróság ügyében

2016. augusztus 5. 16:19
Szerző(k): Mészáros Etelka

A „dress code” betartását sok cég íratlanul is megköveteli a dolgozóktól, több helyen kötelezővé is teszik a munkahelyi „egyenruha” viselését, vagy valamilyen más megkövetelt megjelenést. Az osztrák Legfelsőbb Bíróság 2015/09/24, 9 Ob A 82/15 X ügyében az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozott a felperes munkavállaló.

A felperes egy osztrák városi tömegközlekedési vállalat alkalmazottja volt, amely szabályzatot adott ki a munkahelyi öltözködési szabályokról. Az alkalmazottaknak egységes, a munkáltató által biztosított egyenruhát kellett viselniük, a hajviseletről azonban nem írt a szabályzat.

Az osztrák munkavállaló, aki addig a fekete haját lófarokban, vékony szalaggal összekötve hordta, tett egy rózsaszín szalagot a hajába. Amikor a munkáltató utasította, hogy tüntesse el a hajszalagot, nem volt hajlandó, és ezért elbocsátással fenyegette. A munkáltató a bírósághoz fordult és kérte a bíróságtól, hogy hagyja jóvá a munkavállaló elbocsátását.

Általánosságban, indokolt esetben a bíróság elfogadja a munkaviszony felmondását, ha a munkavállaló sérti az üzleti érdekeket, nem tesz eleget az üzleti követelményeknek, lehetetlenné teszi a munkavállaló további foglalkoztatását, amennyiben a viselkedése elfogadhatatlan a munkáltatónak. Továbbá, ha a munkavállaló magatartása negatívan befolyásolja a munkáltató üzleti érdekeit és az elbocsájtás igazságosnak tekinthető, meg kell hozni a megfelelő intézkedést.

Jelen esetben a bíróság megvizsgálta a jogesetet, a cég öltözködési szabályait, és rámutatott, hogy nem csak a munkáltató, de a dolgozó érdekeit is figyelembe kell venni az Európai Emberi Jogi Egyezmény 8. cikkelye értelmében. Az Egyezmény alapján a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a munkavállaló viselheti az általa választott hajszalagot tehát a felmondás nem indokolt.