BDO munkaügyi portál

Jelentősen nőtt a munkaidővel kapcsolatos elmarasztalások száma

2016. október 11. 18:35
Szerző(k): BDO Magyarország munkaügyi tanácsadás
6113-07160891
© Masterfile Royalty-Free
Model Release: Yes
Property Release: Yes
Workers examining solar panels in rural landscape

Az idei év első felében végzett munkaügyi ellenőrzéseknél 30%-kal több munkavállalót érintő jogsértést állapítottak meg az felügyelők, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A vizsgálat alá vont 58ezer fő közel kétharmadánál találtak szabálytalanságot, mintegy 13ezer ellenőrzött személynél a munkaidő nyilvántartásával volt probléma. A munkaidő szervezéssel kapcsolatos gyakorlati kérdések tárgyában immár negyedik alkalommal szervezi meg a BDO Magyarország Munkaidő Expo rendezvényét, fókuszba helyezve a munkaidő nyilvántartások kérdéskörét.

 

Az elmúlt évben jelentősen, mintegy harmadával nőtt a munkaidő, pihenőidő szabálytalanságok kapcsán érintettek száma, ezek közül is a legtöbb hiba a munkaidő és pihenőidő adminisztrációjával kapcsolatos. Az idei év első felében 12.815 esetben tapasztaltak a felügyelők  valamilyen szabálytalanságot a munkaidővel kapcsolatban, amely több módszerrel is jelentősen csökkenthető lenne.

„Évek óta végzünk munkaügyi auditokat és látjuk, milyen területeken fejlődnek ügyfeleink hamarabb és hol küzdenek folyamatos kihívásokkal. A munkaidő nem csak humán kérdés, adminisztrációja rengeteg szabályhoz, feltételhez kötött és a jó szándék ellenére is sokszor tapasztalunk hiányosságot. Ráadásul a papír alapú megoldások helyett minden cég igyekszik az elektronikus és automatizált megoldások felé mozdulni és nincs másképpen a munkaidő beosztások tervezése és a munkaidő nyilvántartások vezetése kapcsán sem. Majdnem biztos, hogy azon termelő és szolgáltató cégek, akik jelenleg papír alapon oldják meg ezeket a kérdéseket a következő 2-3 évben az elektronikus és automatizált megoldások irányába fognak elmozdulni. Ez egy jól látható trend, mely kétségtelenül csökkenti a papír alapú adminisztrációt, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a munka- és adatvédelmi megfelelés kérdéseit sem.” – mondta Máriás Attila, a BDO vezető munkaügyi tanácsadója.

Igazodva az ezzel kapcsolatos piaci igényekhez, a BDO Magyarország immár negyedik alkalommal szervezi meg, a kifejezetten a munkaidő-pihenőidő témáját fókuszba állító Munkaidő Expo rendezvényét, amelyre 2016. október 25. napján kerül sor. A rendezvény minden korábbinál aktuálisabb, hiszen ezen október elejétől két hónapig tartó országos akcióellenőrzés indult, mely a munkaidő, pihenőidő szabályok betartását vizsgálja a foglalkoztatóknál.

A Munkaidő Expon, mely konferencia és kiállítás is egyben, az előadásokat a téma ismert szakértői jegyzik. A Lurdy házba szervezett rendezvényen előadást tart dr. Bakos József, az NGM illetékes főosztályvezetője, a törvényi változásokról dr. Pál Lajos ügyvéd, az elektronikus munkaidőnyilvántartások adatvédelmi kérdéseiről dr. Soós Andrea, az EU-s munkaidő szabályozás magyar jogalkalmazást érintő kérdéseiről dr .Fodor T. Gábor munkajogász.

Az exporól bővebb információt találhat itt: www.munkaidoexpo.hu