BDO munkaügyi portál

Méltatlanul agyonhallgatta a sajtó a NAIH munkahelyi adatkezelés kapcsán közzétett ajánlását

2017. február 6. 17:56
Szerző(k): Máriás Attila
munkaügyi portál

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még 2016. november 16-án tett közzé egy 41 oldalas állásfoglalást a munkahelyi adatkezelés alapvető követelményeiről, melyről az év végi hajtásban a sajtó nem igazán számolt be, holott az összefoglalóban számos olyan megállapítás szerepel, melyek olvasatán sok munkaügyi szakember homlokán megszaporodik a redők száma. Eleve egy régi vita van az adatvédelmi és a munkaügyi szakjogászok között, hogy az információs önrendelkezésről szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Info tv.) és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) egymáshoz képest milyen viszonyban van és ugye az ezzel kapcsolatos álláspontok attól függően alakulnak, hogy éppen adatvédelmi vagy munkaügyi szakterületről érkezővel beszélünk. Ezt a kérdést a tájékoztató egyszerűen úgy oldja meg, hogy az Info tv. és az Mt. rendelkezéseit egymás mellé téve tárgyalja az adott kérdést.

Mindenképpen kiemelésre érdemes, hogy az állásfoglalás – az Info. törvény 5.§-ában szereplő – az érintett hozzájárulása vagy törvény alapján történő adatkezelés dichotómiáját kiegészíti a munkáltató jogos érdekén alapuló adatkezeléssel a 95/46/EK Adatvédelmi Irányelv 7. cikk f) pontja alapján.

Az adatvédelmi hatóság – osztva az Adatvédelmi Munkacsoport véleményét – úgy foglal állást, hogy az érintett, tehát a munkavállaló személyes adatainak kezeléséhez való hozzájárulása eleve csak nagyon szűk körben és kivételesen képzelhető el, mert a munkavégzésre irányuló jogviszonyokban eleve nem értelmezhető a hozzájárulás önkéntessége, hiszen a jogviszonyt az alá-fölé rendeltség jellemzi. Munkavállalói hozzájárulások beszerzése helyett inkább a munkáltató jogos érdekén alapuló adatkezelés belső szabályzatban vagy más írásos szabályzatban történő alkalmazását javasolja az állásfoglalás, külön érdekmérlegelési tesztekkel alátámasztva.

Amennyiben az Ön cégénél is vezetnek bármilyen nyilvántartást az álláspályázatokra jelentkezőkről, vagy működik a munkahelyen olyan kamerarendszer, melynek látószögébe nemcsak a munkavállalók kerülnek és szeretné tudni, hogy ezeket az adatkezeléseket be kell-e jelenteni a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnak, ajánljuk figyelmébe a cikkben érintett tájékoztató teljes terjedelmében történő átolvasását. Érdemes.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tájékoztatója a munkahelyi adatkezelések alapvető követelményeiről ide kattintva letölthető!